Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

ΕΛΑΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ- 2 ΤΟΜΟΙ -ΙΑΣΟΝΑ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ -ΓΝΩΜΩΝ


Αυτή η μονογραφία σε 2 τόμους φιλοδοξεί να καλύψει την ιστορία και την πολεμική δράση του μαζικότερου στρατού της Εθνικής Αντίστασης, από την ίδρυσή του (Φεβρουάριος 1942) μέχρι τη Συμφωνία της Βάρκιζας (Φεβρουάριος 1945). Μέσα από ένα πλήθος γραπτών πηγών, απομνημονευμάτων, αδημοσίευτων μαρτυριών και δεκάδων συνεντεύξεων με παλιούς αντάρτες, καλύπτονται για πρώτη φορά σε μια αυτοτελή έκδοση θεματικές, όπως η οργάνωση και η στελέχωση του αντάρτικου στρατού, οι επιχειρησιακές του δυνατότητες, η παρουσία αξιωματικών στις γραμμές του, οι τακτικές μάχης και οι επιχειρήσεις εναντίον κατακτητών, συνεργατών και αντίπαλων οργανώσεων.
Για πρώτη φορά αναλύονται ζητήματα που άπτονται της πολιτικής φύσης του ΕΛΑΣ, όπως η κοινωνική βάση των απλών μαχητών, η απονομή δικαιοσύνης και ο ρόλος των κομματικών καθοδηγητών και καπετάνιων στη διαμόρφωση του ιδεολογικού στίγματος του Αντάρτικου. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον ΕΛΑΣ Αθήνας, ένα ιδιόμορφο «αντάρτικο πόλεων» που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην κατεχόμενη πρωτεύουσα.
Την έκδοση συνοδεύουν σπάνιες φωτογραφίες, οι περισσότερες αδημοσίευτες μέχρι σήμερα, που δίνουν μια πανοραμική εικόνα ενός άγνωστου και συκοφαντημένου έπους που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μαγεύει και να διχάζει τους Ελληνες. 
Σχήμα 21 χ 28 εκ. Σύνολο 180 σελίδες. 11,80 / 8,30 € (30%)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου